Броят на продуктите, изложени на щандовете и витрините в различни магазини, е огромен. Богатият асортимент от стоки на различни производители ясно показва колко много са фирмите, търсещи одобрението на потребителя. За да бъде една стока успешна сред конкурентните, от съществено значение са не само производителите и доставчиците, но и графичните дизайнери.

Нетрадиционните опаковки и авангардната визия на даден продукт често са особено важни фактори за закупуването му. Иновативните решения в дизайна на опаковки имат за цел да удовлетворят изискванията и на най-взискателния потребител, които в най-общи линии обхващат следните аспекти:

Улавяща погледа визия
Отличителният външен вид на опаковката – неповторим и атрактивен – е начинът да привлечете погледа на потребителя. Да създадете силно впечатление е първата ви задача. Нестандартният дизайн на опаковката ще накара продукта ви изпъкне пред останалите и остане трайно в съзнанието.

Атрактивен дизайн, форма и цвят
Целта на добре обмисленият дизайн, брандинг и цветови решения е да накарат потребителя да отдели специално внимание на опаковката и съответно на продукта в нея. Естетичeската визия и иновативният дизайн са от основно значение в областта на модата, козметиката и сладкарството. Потребителите обичат да купуват продукти в изящна и модерна опаковка.

Функционалност
Функционалността е в основата на всички успешни опаковки. Адекватните форма, пропорции и екологичност на материала са ключов елемент от дизайна на опаковката.

Иновативен дизайн
Обновяването на визията на опаковката може да има огромен ефект върху даден продукт. По този начин можете да създадете „нови продукти“ от вече познати. Необичайните решения, съвременните технологии, материали и оригиналният дизайн не просто налагат новите тенденции, но и значително увеличават интереса към продукта и съответно продажбите.

Материал
Материалът е от ключово значение, важно е той да дава възможност за креативен брандинг, да позволява лесна работа. Хартиените кутии и кашони са сред най-често използваните опаковки, те са екосъобразен материал, който може да се използва за направата на опаковки с разнообразни размери и нетрадиционни форми.

Докосване на сетивата
Опаковките, които контактуват с не едно, а с няколко от сетивата на потребителя, безспорно привличат и повече внимание, стимулират интереса и подтикват към закупуването на продукта. Опаковките, които имат аромат, характерна текстура или издават звук са винаги печеливш избор.

Адекватни за продукта
Опаковката се счита за важен показател за качеството на продукта. Ето защо, това трябва да се вижда и в нейния дизайн, а не просто да бъде обещание, заложено в текста върху нея. Цялостната визия на опаковката, сравнима с истинско произведение на модерното изкуство създава доверие у потребителя за високото качество на нейното съдържание.

Висока стойност
Стойностната и атрактивна опаковка създава усещане за изтънченост и висока класа. Тя може да бъде перфектният инструмент за съживяването на дадена марка или конкретен продукт. Друг положителен аспект при опаковките със стилен дизайн е, че тези продукти могат да бъдат и отличен подарък, без да е необходимо допълнително опаковане.

Нестандартните опаковки, кутии и кашони съчетават не само функционалното с естетически красивото, но могат да имат и допълнителни качества. Чрез тях могат да бъдат разкрити отличните характеристики на даден продукт, да го превърнат в перфектно опакован подарък или да включват креативни и интересни компоненти. Особено атрактивни са и опаковките, които след изразходването на продукта в тях, могат да бъдат използвани и за други цели.