1. Опознайте аудиторията си – първата и изключително важна стъпка за създаването на опаковка. Преценете дали целевата ви група са например жените на 35+, които обичат градинарството или мъжете на 55+, с интерес към техниката.

2. Покажете на видно място ползите и предимствата на продукта
Много хора се фокусират върху функциите и характеристиките, за да покажат колко удобен за употреба е продуктът или колко приятен вкус има. Вместо това, наблегнете на това, какви са ползите му за клиента.

3. Разгледайте множество варианти за дизайна
Не се спирайте на първия възможен дизайн. Изберете няколко, поставете ги един до друг и преценете кой изпъква и какво в него улавя най-силно погледа. Включете приятелите и семейството си – те също са потребители. Имайте предвид, че ако на вас нещо ви харесва, това не означава, че ще се хареса и на клиентите ви.

4. Определете цената
Дизайнът и видът на опаковката трябва да се определя от цената на продукта. Не се престаравайте с оформлението на опаковката при продуктите от ниска ценова категория.

5. Вземете предвид конкуренцията
Проучете къде ще бъде изложен вашият продукт. Обърнете внимание на конкурентните артикули, до които ще бъде поставен и на това какви са техните опаковки. Помислете по какъв начин вашият продукт може да изпъкне на фона на останалите.

6. Колко уникален е продуктът ви?
Помислете дали нетрадиционната опаковка ще ви помогне или ще ви създаде проблеми. Уникалният й дизайн може да се окаже твърде нестандартен и магазините да отказват да предлагат продукта, защото не стои адекватно до останалите и трудно се поддържа на склад. Вземете под внимание как продуктът ви ще стои на щандовете. Удобната за излагане, подреждане и складиране опаковка ще ви донесе по-добри продажби.

7. Пакет или кутия – основен въпрос. Изборът тук до голяма степен се определя от цената и вида на продукта. Целта е да изберете възможно най-добрата опаковка, без да увеличавате значително разходите си.

8. Продукти в обща серия
Ако предлагате повече от един продукт, брандингът на всички трябва да бъде логичен и еднотипен. По този начин, продуктите ви ще привличат по-голямо внимание, което ще резултира в повече продажби.

9. Помислете от гледна точка на купувачите – Важно е да прецените дали е нужно опаковката да е прозрачна, дали потребителят трябва да има възможност да разгледа обстойно и да докосне продукта, или опаковката му може да плътна.

10. Мислете за опаковката като за реклама в магазина
Уверете се, че разполагате с достатъчно място върху опаковката на продукта, за да покажете ползите от него, характеристиките и предимствата му.

11. Създаване на нов бранд
Сполучливият дизайн на опаковката включва конкретна идея за бъдещо развитие. Предлагането на продукта в различни грамажи например, не само ще позволи изготвянето на по-добри оферти за магазините, но и ще създаде доверие у купувачите, че брандът ви е сигурен, а продуктите – качествени.

12. Нека продуктът изпъкне
Помислете за употребата на цвят, който ще накара опаковката да изпъкне. Много марки използват именно определен доминиращ цвят, за да се откроят на рафтовете.

13. Кажете единствено това, което е необходимо – текстът върху опаковката трябва да бъде кратък и точен, по възможност със снимки на продукта.

14. Качественият печат е задължителен
Висококачественият печат на дизайна е задължителен за добрата опаковка. Обърнете се към професионалисти със съвременна техника.

15. Възприятия и усещане – съгласно статистиката разполагате с 4 секунди да уловите погледа на купувача и да покажете предимствата на продукта пред конкурентните. За това кратко време потребителят си изгражда мнение на база това, което вижда – опаковката.