Четири безпогрешни стъпки към създаването на перфектна опаковка

Създаването на впечатляваща опаковка, съобразена с конкретния продукт, е също толкова съществено, колкото и продуктът сам по себе си. От решаващо значение е да използвате дизайна на опаковката като средство за улавяне на погледите на потенциалните клиенти, да събудите техния интерес и да предадете посланието на марката и производството си.

Процесът по създаване на дизайн или редизайн на опаковката трябва да бъде извършван в непрестанна връзка с потребителите. За да можете представите продукта си по възможно най-добрия начин, вземете предвид целевата група. Ако продажбите ви са в застой през последните години или усещате, че опаковката ви вече не е актуална, вероятно е време да вземете нещата в свои ръце и да изберете нов, впечатляващ дизайн на опаковката.

Тук сме събрали четири насоки, които ще ви помогнат да създадете идеалния дизайн на опаковката.

1. Запазете визията изчистена
Когато купувачът погледне опаковката, той мигновено трябва бъде в състояние да каже какъв е продуктът и каква е марката му. На средностатистическият клиент в супермаркета ще му трябват приблизително четири секудни, за да разгледа конкретен тип продукти на рафтовете и да избере един от тях. Ето защо, посланието на вашата марка и информацията за продукта ви, трябва да бъде ясна и да се възприема бързо и лесно.

Това, разбира се, по никакъв начин не означава, че трябва да съберете максимално количество текст върху опаковката. Възползвайте се от цветовете и тяхното влияние върху възприятията. Можете да използвате гама, отговаряща на бранда ви или такава, която съответства на продукта. Например, ако продавате различни видове салса, може да степенувате колко по-люто е всяко бурканче сос като използвате по-топъл цвят за всеки вид.

2. Честността е ключов момент
Опаковката трябва да показва предимствата и ползите от продукта и като цяло да го представя във възможно най-добрата светлина, но преувеличаването може да навреди на марката ви.

Прекомерната реклама може да доведе до първоначално увеличение на продажбите, но ако не давате на клиентите всичко, което обещава опаковката, резултатът ще бъде гневни телефонни обаждания и значителен спад на клиентите. Не подценявайте силата на предаваната от уста на уста реклама. Графичните изображения и надписите върху опаковката трябва да бъдат акуратни и действителни.

3. Дръжте конкуренцията си близо
Преди да финализирате решението си относно дизайна на опаковката, разгледайте внимателно конкурентните продукти. Помислете какво е общото между успешните и на какво се дължат добрите им продажби. Разгледайте също така и конкурентните артикули, които не могат да се похвалят с голям интерес от страна на потребителите. Преценете дали има нещо в опаковките, което ги прави непривлекателни за клиентите.

4. Типография
Не забравяйте, че купувачът ще отдели само няколко секунди за разглеждането на продукта. Текстът върху опаковката трябва да бъде ясен и четлив. Избягвайте употребата на наклонени и богато декорирани серифни шрифтове, както и дългите изречения. Уверете се, че цветът на текста е добре подбран спрямо фона. На предната страна поставете само най-основната информация за продукта – обикновено това може да бъде кратко описание или няколко думи защо да изберете точно този артикул. Всякаква допълнителна информация поставете на гърба на опаковката.

Създаването на качествен дизайн на опаковката не е най-лесната задача, но тези четири стъпки ви дават основните насоки за това как да представите марката и продуктите си по възможно най-добрия начин. За по-подробна информация относно процеса на проектиране на опаковките, не се колебайте да се свържете с нас.